Новини от сайта

(Няма теми за дискусия в този форум все още)


Налични курсове

Тема 1 -за седмицата 16.03. до 20.03.2020  Синусова Теорема ,основни задачи 

тенис на маса допълнителен час

      Моля запознайте се стези правила след ,което ще направим беседа в групата.

  

Баскетбол – основни правила

Posted by konfucy on 

Баскетболът се играе с топка, от два отбора с по пет играча всеки. Всеки от отборите се опитва да направи повече точки от дтугия вкарвайки топката в коша на противника. Размерът на игралното поле е 28 на 15 метра..Кошът се намира на 3,05 м височината

 

Правила и движения

Баскетболът се играе предимно на закрито и открито . Точки се получават за преминаването на топката през мрежата на коша на противника отгоре надолу, а отборът с повече точки в края на играта печели. Топката може да се придвижва чрез тупкане в земята (дриблиране) или чрез подаване между съотборници (пас). Контактите от близо се смятат за фалове и не са разрешени и има ограничения за това как може да се манипулира с топката.

 

Баскетболната среща е разделена на четири четвъртини, като в американския баскетбол те продължават по 12 минути всяка, а в Европа – по 10 минути.

 

Точки

Попадение в коша, реализирано със стрелба пред линията за три точки (на 6 м от коша) се награждава с две точки, а попадение от или зад тази линия – с три точки. При фалове, извършени в полето преди линията за три точки, се изпълняват два наказателни удара от линията за наказателни удари. Ако фалът е зад линията за три точки, се изпълняват три наказателни удара. Всеки вкаран наказателен удар носи една точка.

 

Време

Времето за атака е 24 секунди, а за изнасяне на топка от собственото поле – 8. Начало на атака се смята моментът, в който отборът в нападение докосне топката. За край на атаката се счита моментът, в който топката се удари в ринга на противника (пръстена на коша), излезе от рамките на игралното поле или премине във владение на противниковия отбор. При нарушение на времето за атака или изнасяне, топката преминава във ръцете на противниковия отбор.

 

Нарушения и фалове

 В баскетбола има два вида нарушения:

 

  • лични: Лично нарушение се отсъжда при грубо съприкосновение със състезател от противниковия отбор. Такова нарушение може да бъде извършено и в защита, и в атака и се отсъжда предимно за опасни действия с ръце. В определени случаи реферът може да прецени да обяви лично нарушение за неспортсметско поведение (при обиди към други състезатели, публика, рефер, треньори; спорене с рефера и др.) За лично нарушение при стрелба на противников играч пред и след линията за 3 точки, въпросният играч изпълнява съответно 2 или 3 наказателни удара. При пето лично нарушение за мача състезателят няма право да продължи участието си в срещата.
  • отборни: Отборните нарушения са сумата от нарушенията на състезателите, както и няколко специфични нарушения, предимно от неспортсметски характер. Отборът може да получи нарушение при непозволени действия на треньора или на състезателите на резервната скамейка. Петото и всяко следващо отборно нарушение в една част (в случай на продължение фаловете се запазват от последната част) се наказва с два наказателни удара за противниковия отбор. Изключение правят фаловете в атака, които се отчитат като отборни нарушения, но не се изпълняват, а топката се вкарва в игра от противния отбор.

 

Други нарушения

 

  • След дрибъл или пас (ако състезателят е в движение) на състезателя е позволено да направи две крачки преди да стреля към коша или подаде топката. Ако състезателят направи повече от 2 крачки, реферът отсъжда „крачки“ и топката преминава в противниково владение. ;При условие, че състезателят е на едно място, тогава той няма право на крачки.
  • Ако отборът в нападение върне топката зад линията, отбелязващата средата на игрището, реферът свири „върната топка“ и топката преминава в противниково владение.

 

Стрелба

Играч осъществява стрелба при къс скок, докато защитникът е или нокаутиран, или опитващ се „да поеме удара“

 

Стрелбата е действието, при което се получават точки, в резултат на вкарване на топката в коша. Докато методите биват разнообразни според играча и ситуацията, най-общата техника може да бъде очертана тук.

 

Играчът трябва да е поел позиция пред коша, с разкрач, колкото ширината на раменете, с леко свити колене и изправен гръб. Нужно е играчът да държи топката с връхчетата на пръстите на доминиращата ръка (изстрелващата ръка) леко над главата, като другата ръка да е малко по-ниско от нивото на доминиращата. За да се прицели и да насочи топката, лакътят на играча трябва да бъде разположен вертикално, а ръката (има се предвид частта на ръката от лакътя до китката) да гледа в посока, права към баскетболния кош. Топката се запраща към коша, свивайки и изпъвайки коленете и изпъвайки стрелящата ръка, до нейното пълно протягане: топката се изтъркулва от върховете на пръстите, докато китката извърши едно пълно разгъване. Когато стрелящата ръка остане за момент неподвижна след стрелбата, тази част се знае като „фоллоу-тру“ или замах, който продължава и след изстрелване на топката. В повечето случаи, нестрелящата ръка се изпълзва само за ръководене на стрелбата, но не и да я подсили.

 

Двете най-общи стрелби, които се използват са „сет шот“ и „джъмп шот“. Сет шотът се прави от неподвижна позиция, като нито едно от ходилата не се премества по пода и това е характерно за свободната стрелба. Джъмп шотът се прави „във въздуха“, близо в края на скока. Това осигурява повече потенциал и замах, и също така позволява на играча да се повдигне над защитника. Неизстрелване на топката преди краката да са стъпили на земята се счита за нарушение.

 

Дрибъл 

Дрибъла се извършва само с едната ръка на играча, като той може да сменя ръцете си, но никога с двете едновременно. Отскока на топката не бива да е на по-голяма височината на кръста на играча.Ако топката отскочи по високо от кръста то има фаул!!

 

Подаване (пас)

Пас произлиза от английския глагол „to pass“, което означава подавам. Пасът е средство за придвижване на топката между играчите. Повечето пасове са съпроводени със стъпка напред, за да увеличи силата на стрелбата. Основен пас е „чест паса“ ( от „chest“ – гръден кош, гърди). Изпълнява се, като играчът подава директно топката от своите гърди към гърдите на съотборника си.

 

Друг начин на подаване е така нареченият „баунс пас“ (от английски: to bounce – подскачам). Тук подавачът издига топката високо над нивото на гърдите си и подава. Топката пресича игрището и се тупва точно пред играча. За осъществяването на „баунс пас“ е необходима повече време отколкото за „чест пас“, като е и по-трудно за противниците да овладеят топката. Във връзка с това, играчите често ползват „баунс пас“ в моменти, когато има пренатъпкване на играчи на дадено място в игрището или да избегнат пазещ защитник.

 

„Овърхед пас“ се използва за подаване на топката над защитник-противник. Това става като топката е издигната вертикално над главата.Image

Share this:

правилознание баснетболhttps://sporthoby.wordpress.com/

                                                                                          нагледни правила тенис на маса

организационни въпроси  12 Г

 Тема 1- за седмицата 16.03.20 - 20.03.20 -     Корона вирус 

 Тема 2 Резултат с изображение за „финансов план на фирма“

Как да се предпазим себе си и другите от COVID-19

Допълва предмета АТТ  чрез изучаване на материал извън задълителната програма

изучава устройството на ДВГ

изучава елетрообзавеждане на автотранспортната техника 

Разширено изучаване на устройството на автотранспортната техника 

изучава устройството и действието на двигателите с вътрешно горене

Мазилна система  предназначение изисквания и видови

   Предназначение  на мазилната система – чрез тази система между повърхностите извършващи относително преместване една спрямо друга се вкарва масло. То образува маслен слой между тях, като така непосредственото им триене се заменя с вътрешно триене в масления слой. От това следва: намаляват се загубите за преодоляване на триенето, както и износването; частично се отвежда топлина; отвеждат се метални частици или такива от нагар; подобрява се уплътнението; предпазват се частите от корозия, предизвикана от горенето или от влагата.

 На маслените филтри – задържат попадналите в маслото частици, прах, нагар, метални стърготини. Филтрите биват груби и фини.

 На масления радиатор – служи за охлаждане на маслото. Все по-рядко се използват в масовите автомобили. По-голямо приложение намират в товарните.

Изисквания към моторните масла – да образуват устойчив маслен слой; да притежават определен вискозитет, изменящ се в малки граници; да издържат на високи температури; да химически стабилни и чисти; да не съдържат вода, механични примеси и други.

 Видове моторни масла – маслата биват минерални, полусинтетични и синтетични.


Окачване на автомобила  предназначение и видове

Предназначение на окачването на автомобила: окачването служи за еластично свързване на рамата или каросерията с мостовете на автомобила; за намаляване на динамичните натоварвания и осигуряване на гасене на трептенията на каросерията и колелата.

 Видове окачване:

·        Зависимо окачване – при него при промяна на положението на едното колело (при преминаване през неравност) се променя и положението на другото колело.

·        Независимо окачване – при него при промяна на положението на едното колело (при преминаване през неравност) не се изменя и положението на другото колело.

Окачването в зависимост от вида на еластичния елемент се дели на: окачване с листови еластични елементи и окачване с пружинни еластични елементи.

 Видове еластични елементи: най-често се използват листови или пружинни еластични елементи. По-рядко се използват торзиони и пневматични (балонни или диафрагмени) еластични елементи.


Насоки в развитието на осветителните тела

üОсветителната система е предназначена да осигурява максимална видимост на пътното платно и обектите върху него, като за всички режими на движение дължината на осветяваното от фаровете пътно платно трябва да бъде по голяма или най-малко равна на спирачния път за конкретните пътни условия.
üКъм осветителната уредба се поставят две изисквания: *фаровете да осветяват пътното платно на възможно най-голямо разстояние;

    *да не заслепяват водачите на насрещно движещите се превозни средства.

Тези две противоречиви изисквания не могат да бъдат удоволетворени с един вид светлини ,поради което осветителната уредба на АТТ работи в два режима, наричани къси и дълги светлини.

Късите светлини

vса предназначени за осветяване на пътното платно при минимално заслепяване на насрещно движещите се водачи, а дългите светлини – за осветяване на пътното платно,

     когато няма насрещно движение.Двата вида светлини се различават както по интезитета на светлината,така и по структурата на светлинния поток (светлоразпределението).

vИзвестни са четири системи къси светлини в зависимост от формата на създаваното върху пътя светлинно петно и от заложения в конструкцията принцип на създаване на късите светлини.
vВ зависимост от формата на светлинното петно върху пътя късите светлини са симетрични и асиметрични.Асиметричните къси светлини осигуряват по-добро осветяване на пътя,без да се увеличава заслепяването на насрещнодвижещите се водачи.
vВ зависимост от заложения в конструкцията принцип късите светлини се разделят на американска и европейска система.
vДействащите в България нормативни документи определят използването на фарове с европейска асиметрична система къси светлини.

Изпълнително устройство е устройство в система за автоматично управление или регулиране, въздействащо на процес в съответствие с получавана командна информация. Състои се от два функционални блока: изпълнителен механизъм и регулиращ орган и може да се допълва с други блокове.[1]

Под изпълнително устройство в теорията за автоматичното управление се разбира устройство, предаващо въздействието от управляващото устройство на управлявания обект. Понякого се разглежда като съствана част от управлявания обект. Входните и изходните сигнали на изпълнителните устройства, а също така техните методи на въздействие върху обекта могат да имат различна природа.

 

Изпълнително устройство в контура на проста следяща система: сигнала на разсъгласуване ε (разликата на задаващия сигнал r и сигнала от обратната връзка u) с помощта на управляващото устройство се преобразува в управляващ сигнал v, който се предава на управлявания обект (на руски).

Примери за изпълнителни устройства:

В техниката, изпълнителните устройства представляват преобразуватели, превръщащи входния сигнал (електрическиоптиченмеханиченпневматичен и др.) в изходен сигнал (обикновено в движение), въздействащ върху управлявания обект. Устройства от този тип включват: елктродвигателипневматични илихидравлични задвижвания, релейни устройства, електростатични двигатели (наанглийскиComb drive), DMD-огледала и электроактивни полимерисоленоиднозадвижване и много други.

 


Амортисьори =  устройство и действие

Устройство на амортисьор: прътът на амортисьора, на който е заварено ухо, се свързва с рамата или каросерията на автомобила. Ухото на кожуха е свързано с гредата на моста или с лоста на колелата. Цилиндърът на амортисьора е затворен отгоре с направляващата на пръта, а от долу – с дъно, което същевременно е и тяло на клапана за сгъстяване. В буталото по кръгове с различни диаметри са разположени два реда отвори. Външният от тях е съединен с пръстеновиден жлеб и е затворен с пропускателния клапан, снабден със слаба звездообразна пружина, чието разтягане може да се регулира с шайба. Вътрешният кръг от отвори е свързан отдолу също с пръстеновиден жлеб и е затворен с клапан за източване. Той се състои от два стоманени диска, притискани към буталото с шайба и пружина. Пръстеновидният жлеб се съединява с подбуталната кутия чрез дроселни прореза, които са направени на един от дисковете. В тялото на клапана за сгъстяване също така са направени ред отвори, които се затварят от пропускателния клапан, притиснат от звездообразна пружина. На горното чело на тялото са прорязани два канала. В тялото е монтиран капакът за сгъстяване със седло и пружина.

Действие на телескопичен хидравличен амортисьор с двустранно действие:

·        При плавно сливане – прътът и буталото се преместват надолу и изтласкват течността от пространството под буталото в надбуталното пространство през пропускателния клапан на буталото. Част от надбуталното пространство е заето от пръта и то не може да поеме цялото количество изтласкана течност. В следствие на това част от течността се измества в пръстеновидното пространство през дроселните клапани.  В това време под действие на налягането и пружината пропускателния клапан остава отворен.

·        При рязко свиване – течността не може бързо да премине през малкото сечение на пропускателните клапани. Поради възникналото високо налягане, клапанът на сгъстяване се отваря, течността започва по-бързо да навлиза в пръстеновидното пространство и съпротивлението на амортисьора намалява.

·        При плавно отпускане – повдигащите се нагоре прът и бутало изтласкват течността от надбуталното пространство през отворите на буталото и прорезите в диска, в пространството под буталото. Допълнителната течност преминава от пръстеновидното пространство през пропускателния клапан. При преминаването на течността през малките сечения на отворите в клапана се получава хидравлично спиране, в следствие на което се гасят колебанията на ресора.

·        При рязко отпускане – пружината на клапана на буталото се свива под действието на налягането на течността и отваря клапана. В този случай течността преминава в подбуталното пространство без да се дроселира. Пропускателния клапан също е отворен и допълнителна течност преминава от пръстеновидното пространство през пропускателния клапан в подбуталното пространство.


Пътят към свободата-развитие на нациналноосвободителна и револяцинна идея.

Тема: Масова култура

1. Новата култура прекрачва националните граници.

Отговорете(писмено) на въпроса: 

Как се създава масова култура и се превръща във феноме на 20 век?

Обяснете същността на понятията: 

Атоналност-

Кубизъм-Абстракционизъм-

Сюреализъм-

2. Киното става най-популярното изкуство. 

Кой филмови компании са основани? Актьори? Филми? 

3. Нови тенденции в музиката. 

Жанр, композитори?


4.Изобразително изкуство след войната.

Жанрове, художници?

Защо според вас Салвадор Дали е един от най-любимите художницу на много поколения?

Как киното се превръща в световно изкуство? Защо бързо става комерсиален продукт?


Ше отчитам активност и изпълнение на поставените задачи!Курсове